Wie is de volgende?

De herkenning en ontwikkeling van een zwemtalent.

Training, lifestyle en mindset. Drie essentiële karakteristieken voor elke profzwemmer, of profsporter in het algemeen. Elk van deze karakteristieken is afhankelijk van de sporter zelf. Er zijn echter ook andere cruciale kenmerken, welke niet te beheersen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de groei. Hoe kunnen deze kenmerken de progressie beïnvloeden? En hoe zit het met blessures tijdens de groeispurt? Hoe beïnvloeden deze de progressie van een zwemmer?

Tijdens een race zijn er meerdere factoren die een rol spelen in de uiteindelijke prestatie van een zwemmer of zwemster. Slagfrequentie, slaglengte en snelheid dragen hieraan allemaal een steentje bij, evenals start- en keerprestaties. Omdat verschillende lichaamskarakteristieken o.a. de slagfrequentie en slaglengte beïnvloeden, is het wellicht mogelijk om de toekomstige prestaties van talenten te voorspellen. Door middel van veel onderzoek probeert InnoSportLab de Tongelreep de geheimen van talentherkenning en -ontwikkeling te achterhalen. Kunnen we onze toekomstige Olympische kampioenen nu al aanwijzen?

De groeispurt

Het menselijk lichaam verandert continu. Enkele van deze veranderingen kunnen wordenveroorzaakt door training, zoals spiergroei en vetpercentage. Andere veranderingen zijn echter bijna geheel te wijten aan onze genen. De grootste veranderingen vinden plaats tijdens de groeispurt in de puberteit. Zwemmers en zwemsters worden vaak vroeg gescout, terwijl de groeispurt pas plaatsvindt ergens tussen de 8 en 18 jaar. Om de ontwikkeling van jonge zwemmers bij te houden, organiseert InnoSportLab de Tongelreep ieder half jaar een testdag. Zowel lichaamsbouw, als zwemprestaties worden gemeten, vastgelegd en geanalyseerd. Op deze manier kan er gemakkelijk onderzoek gedaanworden naar talentscouting en -ontwikkeling, om beide op een geheel wetenschappelijk bewezen manier in de sport te integreren.

Maar welke lichaamskarakteristieken en prestatietesten zijn in staat om de progressie van eenzwemmer of zwemster te voorspellen? Met andere woorden: hoe beïnvloeden groei en ontwikkeling de toekomstige sportprestaties?

Vaak wordt gezegd dat ervaring met de leeftijd komt. Ervaring mag dan wel cruciaal zijn in de sport, toch blijkt leeftijd een negatieve impact te hebben op de progressie van een zwemmer of zwemster. Vreemd? Niet echt! Hoe ouder een persoon is, hoe kleiner de progressie in de sportprestatie is. Naast de leeftijd, heeft ook de bovenlichaamlengte van mannelijke zwemmers een voorspellende gave met het oog op prestatieprogressie. Een verbetering in prestatie over tijd, gaat vaak gepaard met een toename in bovenlichaamlengte. Naast lichaamskarakteristieken, blijken ook start- en keerprestaties zeer belangrijk binnen de ontwikkeling van een zwemmer of zwemster.

Blessuregevoeligheid

Natuurlijk is er ook een andere zijde aan de gouden medaille! Tijdens de groeispurt zijn jonge atleten vaak erg gevoelig voor vervelende blessures. Door de ontwikkeling van het lichaam, zullen flexibiliteit en balanscontrole (tijdelijk) verslechteren. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor een prille carrière. In andere sporten, zoals gymnastiek, kan deze verhoogde blessuregevoeligheid inderdaad leiden tot een stagnering van de progressie van de sport(st)er en wellicht zelfs tot een vervroegd sportpensioen. In de zwemsport lijkt deze relatie tussen blessures tijdens of voor de groeispurt en prestatieprogressie echter niet zo prominent aanwezig te zijn. Flexibiliteit en balans zijn minder belangrijk tijdens het zwemmen, dan tijdens bijvoorbeeld gymnastiek. Voor een goede zwemcarrière lijken spierkracht en bovenlichaamcoördinatie veel belangrijker!

Conclusie? Vooral de progressie die geboekt wordt in start en keerpunten lijken belangrijk te zijn in de ontwikkeling van een zwemmer. Hoe meer progressie geboekt wordt in deze skills, hoe groter de kans is dat een zwemmer of zwemster later een topper wordt! Aan de andere kant lijkt leeftijd een negatief effect te hebben op dezelfde progressie. In de eindeloze zoektocht naar prestatieverbeteringen, heeft InnoSportLab de Tongelreep in elk opnieuw een stap voorwaarts gezet!

Onderzoek door: Claudia Schutjes

Artikel door: Science2move

Please, share this bit of knowledge

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close