Antoon Coolenlaan 1, 5644 RX Eindhoven, Nederland

About

de Tongelreep

ORGANISATIE

Met een paar bovenwatercamera’s de start van de zwemmers minutieus analyseren, zodat ze hun start kunnen verbeteren. Dat was ruim tien jaar geleden hoe het InnoSportLab de Tongelreep is gestart. Die bovenwatercamera’s werden er vier en werden aangevuld met meer dan 25 onderwatercamera’s in het zwembad. Onder anderen Ranomi Kromowidjojo verfijnde haar start waardoor ze een van de snelste startster ooit is.

We ontwikkelen niet alleen systemen waarmee zwemmers hun prestaties kunnen verbeteren maar ook om met innovatie de zwemles leuker te maken. Kinderen stoppen vaak na de zwemles met zwemmen, ze kiezen dan voor een ‘sport’. Als meer kinderen kiezen voor zwemmen als sport, maken we ook de groep toekomstige talenten groter. Dat is waar wij aan bij willen dragen.

Onze bewegingswetenschappers en bewegingstechnologen werken nauw samen met bedrijven, kennisinstellingen én coaches en de zwemmers zelf om tot innovaties te komen die de zwemsport vooruit helpen. Ook is het lab een leeromgeving voor stagiaires, afstudeerders en promovendi die ons ondersteunen bij onderzoek dan wel zelfstandig onderzoek uitvoeren.

MISSIE & VISIE

Samen met de atleten, coaches, het bedrijfsleven en wetenschap werken we aan innovaties om zwemprestaties te verbeteren. We zijn continu op zoek om de zwemmers en de zwemsport vooruit te helpen. Ook zijn we er voor een groter maatschappelijk doel: zwemmen leuker maken zodat meer kinderen blijven zwemmen en de vijver met talenten groeit.

FACILITEITEN

Ons hart is het analyse zwembad. Met 25 ‘high-resolution’ sportcamera’s kunnen we overal in het bad filmen. We kunnen alles opnemen en analyseren: de start-, keer- en slagtechniek, de geleverde krachten, hydrodynamica of luchtweerstand. Alles gericht op fine tuning van de details. Want details maken het verschil tussen goed en een topprestatie, tussen winnen of verliezen. Onze bewegingswetenschappers en bewegingstechnologen ontwikkelen onder meer analysesoftware waarmee iedereen zich kan verbeteren. Samen kunnen we met onze systemen jouw zwemprestatie verbeteren.

Onze kennis zetten we ook in om de zwemles leuker te maken. Hiervoor werken we bijvoorbeeld met interactieve ledverlichting in het zwembad. Medio 2020 starten we met een ‘Zwemschool’ waarin we deze innovaties tijdens de zwemles testen.

PARTNERS

TEAM

DRS. ROALD VAN DER VLIETDirecteur – Bewegingswetenschapper - Docent lichamelijke opvoeding / Ondernemer / International officer EU / Business development / Zakelijk advies / Coaching / Didactiek / Management.

PROF. DR. PETER BEEKHoofdonderzoeker – Coördinator onderzoekslijnen, Zijn expertise ligt op het terrein van bewegingssturing en motorisch leren

DR. SANDER SCHREVENSenior bewegingswetenschapper - IT-programmeur - Promovendus biomechanica / validatie onderzoek / programmeren en software ontwikkeling / sensoriek

CARLO VAN DER HEIJDEN, MSC.Office manager – Embedded Scientist - Bewegingswetenschapper / Data analyse / Student begeleiding

MICHEL DE HAAN, MSC.

Bewegingswetenschapper- Fysioloog/ Inspanningstesten / Academisch Schrijven

DEMIAN KORTEKAAS

Bewegingstechnoloog - Programmeren / Prototyping / Technologie ontwikkelen

JONNE KAPTEIJNS, MSC.Bewegingswetenschapper –  Paralympisch zwemmen / Aangepast zwemmen/ Schrijven

AYLIN POST, MSC.Bewegingswetenschapper - Talent ontwikkeling / Talent identificatie / Statistische analyse

CAROLA MINKELS, MSC.Bewegingswetenschapper – Promovendus Motorisch leren/ Zwemonderwijzer/ Zwemles 

LARS VAN RENGS, BSC.Biometrist - Student Bewegingswetenschappen / Junior Analist / Assistent Projectleider.

PAUL KOSTER, MSC.Bewegingswetenschapper – Bewegingstechnoloog - Promovendus Biomechanica / Data-management en analyse / IT programmeur en software ontwikkelen.

nl_NLDutch