Antoon Coolenlaan 1, 5644 RX Eindhoven, Nederland
TEL 0031 40 238 11 53

Work with us

de Tongelreep

Wil je ons team komen versterken?

Heb je een passie voor de (zwem)sport en vind je de vraag interessant hoe jonge kinderen het beste kunnen leren zwemmen? En ben je geïnteresseerd in een promotieonderzoek dan hebben wij een vierjarig onderzoeksproject voor je, getiteld:“De zwemles van de toekomst”.

Zie hieronder voor de vacaturetekst.

We zijn altijd opzoek naar nieuw talent. Een open sollicitatie is dus altijd welkom.

Ook kun je werkervaring opdoen op een van onze werkervaringsplaatsen.

PROMOVENDUS OP EEN ONDERZOEKSPROJECT GETITELD “DE ZWEMLES VAN DE TOEKOMST”

Heb je een passie voor de (zwem)sport en vind je de vraag interessant hoe jonge kinderen het beste kunnen leren zwemmen? Beschik je bovendien over een MSc in de bewegingswetenschappen of een verwante discipline, en zie je ernaar uit in een multidisciplinair team van wetenschappers en sport professionals te werken aan een onderwerp met een grote maatschappelijke relevantie? Stel je dan kandidaat voor deze positie.

Functiebeschrijving

InnoSportLab De Tongelreep te Eindhoven zoekt een uitvoerder voor een meerjarig onderzoeksproject samen met de Afdeling Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Nationale Raad Zwemveiligheid, dat gericht is op het leren zwemmen bij jonge kinderen. Het doel van het project is de effectiviteit van verschillende leer-, trainings- en instructiemethoden te vergelijken die gebruikt (kunnen) worden om kinderen zwemvaardig te maken, niet alleen in termen van het motorische leerproces als zodanig, maar ook in termen van plezier in en affiniteit met het zwemmen. Het project zal naar verwachting bijdragen aan de evaluatie van gangbare theorieën over motorisch leren door deze toe te passen op het zwemmen, een vaardigheid die relatief weinig is onderzocht in dit verband. Daarnaast beoogt het project bij te dragen aan de verbetering van de huidige praktijk(en) in Nederland gericht op het ontwikkelen van de zwemvaardigheid bij kinderen. De projectuitvoerder wordt geacht experimentele studies op te zetten, uit te voeren en te verslaan in wetenschappelijke publicaties, en daarop te promoveren. Hij of zij zal hierin begeleid worden door een team van wetenschappelijke onderzoekers, praktijkonderzoekers en professionals uit de zwempraktijk. Kandidaten worden verondersteld ervaring en affiniteit te hebben met het verrichten van bewegingswetenschappelijke metingen en experimenten, idealiter ook in relatie tot motorische leerprocessen. Verder dienen zij te beschikken over een proactieve, ondernemende en gepassioneerde houding ten aanzien van sport in het algemeen en idealiter zwemmen in het bijzonder. De projectuitvoerder voert het onderzoek uit als zelfstandig ondernemer (zzp’er) en wordt als zodanig vergoed. Hij of zij wordt geacht 3 dagen per week aan het onderzoeksproject te besteden en het proefschrift in 5 à 6 jaar als ‘buitenpromovendus’ af te ronden. Voor het overige deel van de tijd kunnen in overleg aanvullende werkzaamheden worden afgesproken, waaronder werkzaamheden als allround zwembadmedewerker.

Vereisten

 • Een afgeronde MSc-graad in bewegingswetenschappen (of een verwante discipline);
 • Kennis over en expertise in bewegingssturing en motorisch leren;
 • Ervaring in het verrichten van bewegingswetenschappelijke metingen en experimenten, idealiter in relatie tot motorisch leren;
 • Affiniteit met sport, in het bijzonder de zwemsport, is een voordeel;
 • Voldoende analytische en programmeervaardigheden in R, SPSS of Matlab
 • Adequate statistische achtergrond;
 • Een proactieve en ondernemende attitude;
 • Goede communicatieve vaardigheden, zowel op schrift als in het gesproken woord;
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal (verplicht);
 • Het vermogen samen te werken in een interdisciplinair team;
 • Het vermogen wetenschappelijke kennis en inzichten te vertalen naar praktische toepassingen;
 • Bereidheid te werken op onregelmatige uren en (zo nu en dan) in het weekend.

Voor het promotietraject zal een onderwijs- en begeleidingsplan (OBP) worden opgesteld, waarin deelname aan cursussen en nationale en internationale congressen als verplichte onderdelen zijn opgenomen. Daarnaast wordt de projectuitvoerder veronderstelt regelmatig meetings met promovendi, begeleiders en stafleden bij te wonen en daaraan actief een bijdrage te leveren.

Wat bieden wij?

 • Een jong en dynamisch team;
 • Toegang tot een hoogwaardige meetomgeving;
 • Toegang tot ervaren zwemdocenten en –trainers inzake het jeugdzwemmen.

Sollicitatie

Ben je geïnteresseerd in deze positie? Stel je dan kandidaat door je CV en een motivatiebrief op te sturen aan het secretariaat van het Fieldlab Swimming De Tongelreep secretariaat@fieldlabswimming.com met als sluitingstermijn: 30/06/2021, 23:59.

Nadere informatie

Vragen met betrekking tot deze vacature kunnen gesteld worden aan:
Prof. dr. Peter Jan Beek, 06-39659365, e-mail: p.j.beek@vu.nl;
Dr. John van der Kamp, e-mail: j.vander.kamp@vu.nl;
Drs. Roald van der Vliet, 06-21271064 of gedurende kantooruren 040-2381153

WIL JIJ ERVARING OPDOEN IN DE PRAKTIJK?

 STAGE LOPEN BIJ INNOSPORTLAB DE TONGELREEP

Wil jij tijdens jouw stage écht een verschil maken en iets toevoegen aan de topzwemsport? InnoSportLab de Tongelreep is op zoek naar nieuwe ambitieuze talenten die tijdens hun stage een topprestatie willen leveren! Wij bieden een unieke stage in een topsportomgeving. Naast je eigen onderzoek neem je deel aan de dagelijkse werkzaamheden van het InnoSportLab: het voorbereiden en uitvoeren van metingen, het uitwerken van analyses en het oplossen van zwemgerelateerde vraagstukken. Misschien mag je ook wel helpen met wedstrijdanalyses voor het Nederlands team tijdens Swimcups, de belangrijkste zwemwedstrijden in Nederland.

Wij vragen:

 • Een proactieve werkhouding
 • Commitment en inzet
 • Flexibiliteit
 • Zelfstandigheid

Ben jij organisatorisch een kei en werk je gestructureerd? Weet je van aanpakken en ben jij een echte administratieve duizendpoot?  Reageer dan op onze stageplaats voor een office assistant. Jouw werkzaamheden zullen onder andere  bestaan uit:

 • Het inplannen van afspraken intern en extern
 • Notuleren bij vergaderingen
 • Opstellen van declaraties zoals reiskosten
 • Uitnodigen en ontvangen van gasten
 • Bijhouden van diverse voorraden
 • Het opstellen van planningen en schema’s

Neem op contact op door een mail te sturen naar c.vanderheijden@fieldlabswimming.com

Opdracht: Ontwikkelen zwemles van de toekomst, van prototype naar product

InnoSportLab de Tongelreep innoveert tegenwoordig ook de zwemlessen! We hebben diverse
prototypen in ons lab klaar liggen waar jij mee aan de slag kunt! Denk aan lampjes met
sensoren, interactieve tegels en LED lampjes. In een projectteam proberen we zo snel en
goed mogelijk van prototype naar eindproduct te gaan. Daarvoor moet er nog veel gebeuren:

• Uitbreiden arrangement van spelvormen
• Opstellen businessplan en marketing/communicatie plan
• Testen van spellen/ producten in een proefomgeving of de zwemlessen

Wil jij hier je steentje aan bijdragen? Reageer dan snel en wie weet kom jij ons team
versterken.

Wij zijn op zoek naar stagiaires voor deze opdrachten gedurende heel 2020 en staan open
voor verschillende leerjaren/ richtingen en stageperiodes.

Opdracht: Programmeren spelvormen of bouwen app zwemles van de toekomst

Vind jij het leuk om met arduino’s, lampjes en sensoren te knutselen en wil jij jouw kennis en
passie gebruiken om een supergaaf nieuw product voor de zwemles te ontwikkelen? Of ben jij
een echte programmeur en houd je het liever bij het bouwen van een applicatie of het
schrijven van een stuk software om deze zwemlessen leuker te maken? Reageer dan nu!
Wij zijn op zoek naar stagiaires voor deze opdrachten gedurende heel 2020 en staan open
voor verschillende leerjaren/ richtingen en stageperiodes.

Neem op contact op door een mail te sturen naar c.vanderheijden@fieldlabswimming.com

ONLINE PROFILERING INNOSPORTLAB DE TONGELREEP

Bij InnoSportLab de Tongelreep werken we samen met belangrijke partijen zoals de KNZB,  grote badpakken merken en ook start ups in de zwemsport weten steeds beter hun weg naar De Tongelreep te vinden. Wij zijn ervan overtuigd dat de unieke faciliteiten die wij te bieden hebben nog onvoldoende bekend zijn binnen onze potentiele doelgroep van klanten. Onze doelgroep bestaat onder andere uit zwembaden en instructeurs, zwemverenigingen en bonden, zwemmers en producenten van trainingshulpmiddelen. Wil jij onze naamsbekendheid vergroten, onze online vindbaarheid vergroten of onze social media kanalen een boost geven? Solliciteer dan snel!

ZWEMLES VAN DE TOEKOMST

Bijna alle kinderen in Nederland gaan op zwemles, alleen maar heel weinig van deze kinderen kiezen uiteindelijk zwemmen als wedstrijdsport. Best gek toch? Om dit te veranderen ontwikkelen we samen met andere partijen leuke, moderne en interactieve hulpmiddelen voor de zwemles. Maar zitten zwemlesaanbieders hier wel op te wachten? En hebben zij budget om extra te investeren in deze hulpmiddelen? In deze stageopdracht maak je een business plan voor een of meerdere van de producten die we nu aan het ontwikkelen zijn.

Neem op contact op door een mail te sturen naar c.vanderheijden@fieldlabswimming.com

SKILLS

Skills zijn een belangrijk onderdeel van een zwemwedstrijd. Een goede start, keerpunt, finish of onderwaterfase kan het verschil zijn tussen winnen of verliezen! Bij InnoSportLab de Tongelreep hebben we altijd vragen over hoe deze skills het beste uitgevoerd kunnen worden. Met een camerasysteem, startblok en keerplaat met krachtenplatform hebben wij uitstekende meetfaciliteiten hiervoor. Een voorbeeld van een vraag waar we antwoord op proberen te vinden: wat is het verschil in krachtsignaal tussen goede en minder goede starts en keerpunten? We hebben passende vragen en opdrachten voor zowel meeloopstages als afstudeerstages.

Belangrijke vaardigheden:

 • Matlab
 • Biomechanica
ZWEMTECHNIEK

Het grootste deel van een zwemwedstrijd bestaat uit het aan de oppervlakte zwemmen. Bij het InnoSportLab de Tongelreep hebben we ons tot op ongeveer een jaar geleden hoofdzakelijk gericht op de skills, maar met de komst van ons unieke 3D videosysteem in het trainingsbad hebben we nu ook de faciliteiten om onderzoek te doen naar de zwemslag. Uit de video analyse kunnen we het slagpatroon in 3 richtingen bepalen en in beeld brengen. Hoe ziet de ideale zwemslag eruit? Wat is de variatie in een zwemslag binnen personen in verschillende condities? Wil jij één van de eerste onderzoekers zijn die wereldwijd met dit systeem aan de slag gaat? Neem dan contact met ons op!

PACING

Hoe ziet de ideale race indeling eruit? Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is, maar niet minder belangrijk is. Bij ISLT hebben we een uitgebreide database met wedstrijdanalyses van zowel Nederlandse zwemmers als concurrenten. We zijn op zoek naar een stagiair die zich hier in vast wil bijten en wil onderzoeken hoe topzwemmers hun races indelen. En zit er verschil tussen de absolute top en de subtop?

Belangrijke vaardigheden:

 • Statistiek
TALENTHERKENNING EN ONTWIKKELING

Om op de lange termijn succesvol te zijn in het internationale zwemmen is het voor ons al klein land extra belangrijk om talent tijdig te kunnen herkennen en deze op een zo goed mogelijke manier te kunnen laten ontwikkelen waardoor ze de top kunnen halen. Hiervoor willen we graag weten wat een talent onderscheidt van een minder talentvolle zwemmer. Wil jij tijdens jouw (afstudeer)stage onderzoek doen naar talentbepalende factoren binnen de zwemsport? Of vind jij het interessant om te onderzoeken hoe we deze talenten moeten begeleiden? Neem dan snel contact met ons op!

Belangrijke vaardigheden:

 • Statistiek

Neem op contact op door een mail te sturen naar c.vanderheijden@fieldlabswimming.com

Opdracht: Technologie implementeren in de zwemlessen.

Ben jij een 3e of 4ejaars student(e) elektrotechniek of bewegingstechnologie en wil jij in een
innovatieve zwemomgeving jouw kennis over sensoren en arduino’s verder ontwikkelen en in
de praktijk toepassen? Ben jij geïnteresseerd en gemotiveerd om een uitdaging aan te gaan in
het laten functioneren van technologie in water om kinderen meer te laten bewegen? Dan
zijn wij op zoek naar jou!

Hoe gaaf lijkt je dat? Kinderen die tijdens de zwemles spelletjes spelen met LED slangen en interactieve tegels op de bodem.

Wij zijn op zoek naar stagiaires die vanaf januari 2020 hier op een zelfstandige manier mee
aan de slag kunnen. Herken jij je in bovenstaande? Reageer dan snel en voor je het weet werk
je in meest technologische en wetenschappelijke zwembad van de wereld!

Neem op contact op door een mail te sturen naar c.vanderheijden@fieldlabswimming.com

Opdracht: Financieel plan maken voor het implementeren van technologische innovaties die
gebruikt worden bij onder andere zwemlessen

Het is allemaal wel leuk zo’n product voor de zwemles, maar hoe maken we dit financieel
haalbaar op de langere termijn? Wie gaat dit betalen en hoe we kunnen deze mensen het
beste bereiken? Zijn dit vragen die jij graag zou willen beantwoorden door het uitwerken van
een marketingplan voor het implementeren van onze innovatieve producten voor de zwemles
of onze testomgeving? Maak je interesse kenbaar en voor je het weet zit je met ons aan tafel
voor een kennismakingsgesprek in het grootste zwemstadion van Nederland!

Na een start en een keerpunt mag je tijdens een zwemwedstrijd gedurende 15 meter onder water zwemmen. Zwemmers gebruiken dan de dolphin kick techniek, ook wel vlinderbeenslag genoemd. Bij InnoSportLab de Tongelreep doen we met ons camerasysteem, sleepsysteem en bellensysteem onderzoek naar de beste techniek voor de vlinderbeenslag bij zowel rugzwemmers als borstcrawlzwemmers. Vind jij biomechanica en stromingsleer interessant en vind je het leuk om metingen en onderzoek met mensen te verrichten? Neem dan snel contact met ons op!

Vaardigheden: stromingsleer en biomechanica

Neem op contact op door een mail te sturen naar c.vanderheijden@fieldlabswimming.com

nl_NLDutch