Antoon Coolenlaan 1, 5644 RX Eindhoven, Nederland

Innovations

de Tongelreep

INNOVATIES

Met techniek zwemprestaties verbeteren is een geen makkelijke opgave: in het water kun je niet zomaar een sensor plaatsen of zwemmers voorzien van sensoren. Alles moet waterdicht zijn. Wij ontwikkelen systemen en technieken die inzicht geven in je zwemprestaties en hoe je jezelf kunt verbeteren.

3D SYSTEEM

Een zwembeweging is een 3D-beweging. Om die beweging goed te kunnen analyseren beschikt het InnoSportLab de Tongelreep (of ISLT) over een systeem dat met markers op de polsen en lampjes op de vingertoppen en zes camera’s in het water de zwemslag meet. De zwemmer en coach zien in grafiekvorm onder andere hoe diep de zwemmer zijn hand in het water inzet, hoe de oriëntatie van de hand verloopt, hoe hij met zijn hand het water stuwt en hoe snel de hand zich door het water verplaatst. Met deze informatie is te zien wat er exact in het water gebeurt en is na te gaan of de aanwijzingen van de coach de zwemmer beter maken. 

LIVE DELAY SYSTEEM

Net voor de start van een zwemmer, filmen zowel boven- als onderwater camera’s elke beweging. Direct nadat de zwemmer met zijn baan klaar is, zijn die gefilmde beelden vertraagd terug te zien. dit levert informatie op over bijvoorbeeld de positie van de heup, duikhoek, snelheid bij vijf meter en bij tien en wanneer de zwemmer boven water komt.

InnoSportLab de Tongelreep heeft een enorme dataset en beschikt ook over data van onder anderen de snelste vrouwelijke starter ooit, Ranomi Kromowidjojo. Zwemmers kunnen zich met haar en met vele andere toppers vergelijken. 

SLEEPSYSTEEM

Met het sleepsysteem meten we de weerstand van een zwemmer of voorwerp in het water. Een zwemmer wordt bijvoorbeeld in stroomlijn door het water gesleept. Ook dit systeem wordt voornamelijk gebruikt voor het testen van zwempakken maar kent ook een ondersteunde rol bij andere onderzoeken met betrekking tot de weerstand.

MAD SYSTEEM

Het MAD-systeem stelt ons in staat de actieve weerstand van een zwemmer te bepalen. Dit betekent dat we de weerstand in kaart brengen terwijl de zwemmer zich voortbeweegt over het MAD-systeem. Daarnaast kan het onder bepaalde omstandigheden waardevolle inzichten geven als het gaat om kracht en snelheid.
Dit systeem wordt vaak in combinatie met het sleepsysteem gebruikt voor het testen van zwempakken.

STARTBLOK

Tijdens een start komen verschillende krachten vrij. Het Kistler startblok meet deze verschillende krachtsignalen. Zo zie je hoeveel kracht elk been levert en wat de trekkracht is van je armen. Hierdoor kun je je start verder optimaliseren

Met onze video analyse kunnen we al jouw zwembewegingen tot in het kleinste detail analyseren. Zo kun je jouw persoonlijke aandachtspunten formuleren samen met een ervaren zwemcoach.

Met onze onlangs gevalideerde VO2 max meting kunnen we zwemspecifiek de maximale zuurstofopname en bijbehorende trainingszones vaststellen. 

nl_NLDutch