Antoon Coolenlaan 1, 5644 RX Eindhoven, Nederland

Innovations

de Tongelreep

INNOVATIONS

Met techniek zwemprestaties verbeteren is een geen makkelijke opgave: in het water kun je niet zomaar een sensor plaatsen of zwemmers voorzien van sensoren. Alles moet waterdicht zijn. Wij ontwikkelen systemen en technieken die inzicht geven in je zwemprestaties en hoe je jezelf kunt verbeteren.

3D SYSTEM

Een zwembeweging is een 3D-beweging. Om die beweging goed te kunnen analyseren beschikt het InnoSportLab de Tongelreep (of ISLT) over een systeem dat met markers op de polsen en lampjes op de vingertoppen en zes camera’s in het water de zwemslag meet. De zwemmer en coach zien in grafiekvorm onder andere hoe diep de zwemmer zijn hand in het water inzet, hoe de oriëntatie van de hand verloopt, hoe hij met zijn hand het water stuwt en hoe snel de hand zich door het water verplaatst. Met deze informatie is te zien wat er exact in het water gebeurt en is na te gaan of de aanwijzingen van de coach de zwemmer beter maken. 

LIVE DELAY SYSTEM

Net voor de start van een zwemmer, filmen zowel boven- als onderwater camera’s elke beweging. Direct nadat de zwemmer met zijn baan klaar is, zijn die gefilmde beelden vertraagd terug te zien. dit levert informatie op over bijvoorbeeld de positie van de heup, duikhoek, snelheid bij vijf meter en bij tien en wanneer de zwemmer boven water komt.

InnoSportLab de Tongelreep heeft een enorme dataset en beschikt ook over data van onder anderen de snelste vrouwelijke starter ooit, Ranomi Kromowidjojo. Zwemmers kunnen zich met haar en met vele andere toppers vergelijken. 

TOWING SYSTEM

We have a towing system to measure the drag of a swimmer or an object in the water. With this system we can pull a swimmer in streamlined position or a physical object, such as a mannequin, through the water. The towing system is mainly used to test swimming suits, but also plays a supportive role in more fundamental studies on drag.

MAD SYSTEM

Het MAD-systeem stelt ons in staat de actieve weerstand van een zwemmer te bepalen. Dit betekent dat we de weerstand in kaart brengen terwijl de zwemmer zich voortbeweegt over het MAD-systeem. Daarnaast kan het onder bepaalde omstandigheden waardevolle inzichten geven als het gaat om kracht en snelheid.
Dit systeem wordt vaak in combinatie met het sleepsysteem gebruikt voor het testen van zwempakken.

STARTING BLOCK

While performing a dive start a swimmer exerts forces on the starting block. The field lab is equipped with a Kistler starting block with a built-in force plate for measuring these forces. With this starting block we can measure how much force is exerted by each leg and what pulling forces are delivered by the arms. Based on this information we can optimize the dive start of individual swimmers.

With our video cameras and analysis software we can analyze the swimming movements of any swimmer in the smallest detail. Based on this analysis we can formulate personal points of attention together with an experienced swimming coach.

Met onze onlangs gevalideerde VO2 max meting kunnen we zwemspecifiek de maximale zuurstofopname en bijbehorende trainingszones vaststellen. 

en_GBEnglish