Antoon Coolenlaan 1, 5644 RX Eindhoven, Nederland

Waterbasketbal: “De ultieme teamsport”

de Tongelreep

Waterbasketbal: “De ultieme teamsport”

“Waterbasketbal is de ultieme teamsport”, zegt Annet Vreeling die vier jaar geleden waterpolo verruilde voor waterbasketbal. “Het komt niet aan op kracht, je mag niet zwemmen met de bal en je mag de bal niet van iemand afpakken. Je hebt elkaar nodig om de bal al gooiend naar elkaar van achter naar voren te krijgen. Dan een gaatje in de verdediging van de tegenpartij te vinden en kans te zien de bal in de basket te mikken.” Dat laatste is nog geen sinecure, bekent Annet. “Mikken is niet mijn talent.”

Waterbasketbal is vooral een sport voor mensen met een beperking, lichamelijk dan wel verstandelijk. Er mag één persoon zonder beperking meedoen. “Het mooie is dat je elkaars talenten echt nodig hebt. Waar de ene zijn zwakheid heeft, kan een ander juist weer helpen. Dat maakt dat ik de sport heel mooi vind. Dat je met mekaar ondanks je beperkingen, op een sportieve manier bezig bent.” 

Zo zit Annet in een team waarin een man speelt die zijn linkerarm niet goed kan gebruiken. “Hij moet heel veel uit die andere arm halen. Maar hij maakt bij ons de meeste goals.” Annet is weer goed in verdedigen. “Ik vind het superleuk om dan net nog even dat balletje voor de basket, zo hop, aan de kant te duwen.”

Alhoewel het een competitieve sport is, “kan ik ook genieten van een tegenstander die een heel mooi doelpunt maakt”. “Er is wel een winnaarsmentaliteit, maar er is ook veel respect voor elkaar, je gunt elkaar het doelpunt.”

Vanwege corona ligt het waterbasketbal al een poosje stil. En er blijven spelers thuis om geen risico te lopen op besmetting. “We hebben te maken met een kwetsbare doelgroep, sommigen zijn al het hele jaar niet op de training geweest.”

Annet hoopt dat ze snel weer met haar teamgenoten kan waterbasketballen. Samen een keer in de week te trainen en deel te nemen aan de verschillende toernooien.

Uit het project Uniek Zwemmen in Brabant komt naar voren dat waterbasketbal veel potentie heeft om mensen met een beperking in teamverband te laten sporten. Ben je geïnteresseerd in waterbasketbal of wil je zelf een vereniging of team opstarten, neem dan contact op met de KNZB. De zwembond heeft ook een vragenlijst opgesteld om te inventariseren welke vragen geïnteresseerden hebben. Om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. Waterbasketbal groter en bekender maken, zodat meer mensen plezier aan de sport beleven, dat is het doel.

Het project Uniek Zwemmen in Brabant is een samenwerking tussen InnoSportLab de Tongelreep, KNZB en ir. Otten Fieldlab Aangepast Sporten van Libra Revalidatie en Audiologie en wordt mede mogelijk gemaakt door den provincie Noord-Brabant.

nl_NLDutch