Antoon Coolenlaan 1, 5644 RX Eindhoven, Nederland

Ogenschijnlijk simpel gebaar, leidt tot groot zwemplezier

Ogenschijnlijk simpel gebaar, leidt tot groot zwemplezier

Het lijkt zo simpel, maar het is een wereld van verschil voor zwemster Liesette Bruinsma. Ze is blind. Tijdens een training zwemmen de zwemmers op starttijden. Bijvoorbeeld tien keer achter elkaar 100 meter. “Dan kan de opdracht zijn om iedere anderhalve minuut te vertrekken”, zegt Alja Huibers embedded scientist bij het InnoSportLab de Tongelreep. Alja verzorgt de metingen om de zwemmers van het paralympische team te verbeteren. Liesette is een van die zwemmers.

De meeste zwemmers gebruiken de klok om te zien wanneer ze moeten vertrekken voor een volgende honderd meter. Voor Liesette moet er altijd iemand zijn die bijvoorbeeld met een stopwatch elke keer haar starttijden doorgeeft, legt Alja uit. Die trainer kan dan moeilijker met andere zwemmers bezig zijn. “En eigenlijk wil je gewoon dat zij haar oefeningen ook zelfstandig kan doen.” 

Dat moest anders kunnen, vonden trainer en Alja. Vijf jaar geleden gebruikte Alja bij haar afstudeeropdracht een metronoom om de verschillende faseringen van de schoolslag op te leggen. “We keken naar de relatieve tijd van de armslag en beenslag ten opzichte van de gehele slagcyclus. Met als doel te onderzoeken welke verhouding het meest optimaal was. We zagen dat de metronoom effectief was om een andere fasering te zwemmen. Met piepjes wisten zwemmers wanneer ze de arm- en beenslag moesten inzetten. Deze geluidsbestanden met verschillende faseringen en frequenties hadden we in Matlab geprogrammeerd. Dat bestand hebben we nu gebruikt en aangepast voor de starttijden van Liesette.”

Alja’s collega Paul Koster herschreef het programma, “omdat hij daar meer in thuis is momenteel”. Liesette schafte een bluetooth geluidsboxje aan en nu kan zij zelfstandig haar trainingen afzwemmen. En de trainer hoort de piepjes ook, waardoor hij meteen feedback krijgt over of ze de tijden haalt of niet. 

“Programmeer technisch is het allemaal niet veel werk. En het was praktisch heel haalbaar. Voor ons lijkt het heel klein, maar voor haar is het van grote meerwaarde.”

Sinds vorige maand zwemt Liesette ermee. En nog steeds met grote tevredenheid, haar zelfstandigheid is enorm vergroot, laat ze weten, “en de toegankelijkheid van de zwemsport is verbeterd”.

Uniek Zwemmen is een project dat de toegankelijkheid van zwemmen voor mensen met een beperking verbetert. Het geluidssysteem is hier onderdeel van. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch