Antoon Coolenlaan 1, 5644 RX Eindhoven, Nederland

Lopend onderzoek: leren jonge kinderen beter de borstcrawl als ze naar filmpjes kijken?

de Tongelreep

Lopend onderzoek: leren jonge kinderen beter de borstcrawl als ze naar filmpjes kijken?

Onlangs zijn de laatste metingen van onze promovenda Carola Minkels haar nieuwe onderzoek tijdens de zwemlessen bij Dutch Dolphin Swimming Club uitgevoerd. In dit onderzoek wilde Carola de effectiviteit van observationeel leren op het aanleren van de borstcrawl onderzoeken, evenals de impact op motivatie en zelfvertrouwen bij kinderen van 5 tot 12 jaar. Meer dan 60 kinderen namen deel aan het onderzoek. Zij kregen gedurende acht weken één keer per week zwemles.

In de eerste week werd het startniveau van de borstcrawl, de motivatie en het zelfvertrouwen van de kinderen gemeten. Daarna keken de kinderen zes weken lang elke week naar een filmpje van de borstcrawl. Aan het einde van de onderzoeksperiode werd gekeken hoe ver de kinderen vooruit waren gegaan en of hun motivatie en zelfvertrouwen waren toegenomen.

Dit onderzoek werd uitgevoerd omdat eerder onderzoek heeft aangetoond dat het nadoen van een voorbeeld helpt bij het leren van nieuwe motorische vaardigheden. We wilden ontdekken of dit ook geldt voor zwemmen en of kinderen hierdoor sneller leren zwemmen en met meer motivatie en zelfvertrouwen naar het zwembad komen. Als dit het geval is, is de kans groter dat kinderen na de zwemlessen blijven zwemmen, misschien zelfs lid worden van een zwemvereniging, en zo hun zwemvaardigheden op peil houden.

De meeste kinderen vonden het erg leuk om aan het onderzoek deel te nemen en de filmpjes van de borstcrawl te bekijken. Ook de meeste ouders waren erg enthousiast. Blijf ons volgen voor de uitkomsten van het onderzoek!

Dit onderzoek is onderdeel van het promotietraject “Motorisch leren in de zwemles”. Dit promotietraject is een samenwerking tussen InnoSportLab de Tongelreep, Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en Vrije Universiteit Amsterdam. Bij InnoSportLab de Tongelreep werken we met onder andere de ondersteuning van de gemeente Eindhoven en Brabant Sport aan de zwemles van de toekomst.

nl_NLDutch